fbpx

Kako se pravilno učiti

Vse za maturo na enem mestu

Kako se pravilno učiti

Kako se pravilno učiti?

 

Pozdravljen dijak!

Zdaj ko imaš vse potrebne zapiske, se moraš spraviti k učenju. Toda kako uspešno prenesti vse te informacije v svoj spomin?
To ni tako enostavno kot mogoče izgleda na prvi pogled, zato smo za vas pripravili poseben prispevek, ki vam bo pokazal, kako se efektivno učiti.

PRIPRAVA NA UČENJE
Preden se sploh lotimo učenja, se moramo nanj pripraviti. V roke vzemite beležko in sestavite svoj urnik učenja. Zapišite kdaj in koliko časa boste posvetili določenemu predmetu.
Pomislite tudi na težavnost predmeta, ki ga boste obravnavali in temu prilagodite čas učenja. 

SPANEC
Spanje je stanje, ko je naše telo nedejavno in počiva. Čeprav se v času spanja ne zavedamo svoje okolice, v telesu potekajo številni procesi, ki so nujni za normalno delovanje človeka. V povprečju spimo od 6 do 9 ur na noč, kar pomeni približno tretjino svojega življenja. Spanje je nujno potrebno za normalno delovanje hormonskega in imunskega sistema, kopičenje energije, pomaga pri utrjevanju in ohranjanju spominov ter pomembno vpliva na učenje. Energija, ki jo dobimo s spancem, je zelo pomembna za čas po spanju, ko smo ponovno aktivni.
Če ste kljub zadostnemu spancu utrujeni, si pred učenjem privoščite kratek (20 do 30 minut) počitek, ki vas bo napolnil z energijo.

SPROSTITEV
Učenje zahteva veliko koncentracije, zato vam priporočamo, da si pred učenjem vzamete čas za sprostitev. To je lahko kakršna koli športna dejavnost, sprehod, ogled epizode najljubše serije, ustvarjanje, kava s prijatelji… Sprostitev pred učenjem vam bo povišala koncetracijo in dala nove moči, ki jih potrebujete, da se uspešno pripravite na test.

ELEKTRONSKE NAPRAVE
Vsi vemo kako je, ko nas med učenjem zmoti sporočilo prijatelja, zanimiv posnetek na YouTubu, gledanje memov… Zato vam priporočamo, da pred učenjem od sebe oddaljite vse moteče elektronske naprave, ki jih ne potrebujete. Ta ukrep bo zboljšal kvaliteto učenja in porabili boste manj časa, kot bi ga, če bi vmes uporabljali telefon.

PROSTOR
Prostor v katerem se učite igra veliko večjo vlogo kot si morda mislite. Pomembno je, da je prostor dobro osvetljen in brez motečih dejavnikov, kot so hrup, ljudje, hišni ljubljenčki…
Poskrbite tudi, da je okolica urejena in pospravljena, saj vas bo to podzavestno spodbudilo k bolj efektivnem učenju. Priporočamo tudi, da se ne učite na postelji ali kavču, saj vas lahko premami spanec.

HRANA
Poskribite, da se pred učenjem najeste, saj bodo možgani potrebovali veliko energije za procesiranje vseh podatkov. Pomembno je tudi, da si pripravite energijske prigrizke, ki vam bodo dodatno povečali energijo. V prihodnjih prispevkih se bomo tudi dotaknili tega, kateri so nabolj primerni prigrizki, zato ostanite aktivni na našem blogu!

PONOVITEV
Po končanem učenju si nujno vzemite nekaj minut, da na hitro ponovite, kar ste se naučili. To vam bo znanstveno dokazano povišalo odstotek zapomnjenih podatkov. Še bolje je, če si na list papirja na kratko napišete obnovo vseh vsebin, ki ste se jih učili. Ponovitev vam bo vzela malo časa, učinek pa bo velik.

 

Upamo, da vam bo ta prispevek pomagal pri uspešnem učenju, zato vam želimo vso srečo.
Če imate kakršnekoli predloge za prihodnje prispevke, nam pišite na opravimaturo@gmail.com


One Response

 1. купить фитнес резинку zelmer
  фитнес резинка тонкая
  где купить резинки для esonstyle фитнес резинки закупочная цена украинаа киев
  фітнес резинка zelart xl
  інсандер фітнес резинки киев
  лента эспандер для фитнеса

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.